free counters

SEKS, POLITIKA I GOSPODARSTVO

utorak, 07.10.2014.

CROATAN INDIANS

Indijanci imaju profinjenu maštu, obogaćenu pjesničkom sugestivnošću. Izvlače metafore iz oblaka, iz godišnjih doba, iz leta ptica, iz životinjskog i biljnog svijeta: jednom riječju izražavaju čitavu rečenicu, i jednim samoglasnikom su sposobni obuhvatiti značenje čitave misli i još uspijevaju spojiti različite pojmove pomoću jednostavnog mijenjanja tona.
Mogla bi se napisati izvanredna knjiga prevodeći samo indijanska imena njihovih mjesta npr.
Norridge - wak
što znači 'račići koji su se sakrili u stijenu tako da se čini da tamo ništa nema i gdje je voda ustajala' ...
JAMES FENIMORE COOPER
američki pisac (1789 - 1851)



PROLOG

Dubrovačke karake pod zastavama Libertasa i svetog Vlahe (Englezi su ih nazivali argosy), svrstane su među najveće i najsigurnije jedrenjake svoga doba. Dubrovački su brodograditelji bili izuzetno vješti tako da su u 15. stoljeću počeli graditi karake koje bi na sebi imale i po 40 topova, posadu od 140 mornara, mogle su prevoziti i do 1000 vojnika, a nosivost tereta bila je 900 tona. Po sredini broda imale su čak i pravi, pravcati bunar.
Zanimljivo je kako jako malo ljudi zna što se dogodilo 1541. kod rta Hatteras u američkoj saveznoj državi Sjevernoj Karolini. Čudno, ali istinito.
Budući da mi je moj dragi susjed Željko iz Zagreba upravo danas donio jednu simpatičnu knjigu nakon listanja samo par stranica u glavi mi se sklopila čitava današnja epizoda.
Iako joj to nije bila namjera knjiga me nekim svojim podacima uspjela dobro zabaviti. Ovo je vrh vrhova.

Dobrodošli u novu epizodu 'SPIG' - a!

TKO SMO, ŠTO SMO, KUDA IDEMO

O genetskoj slici, postanku i migracijama Hrvata danas se zahvaljujući vrijednim znanstvenicima više, manje zna sve. Puno prije nego je Sanader u osobnom automobilu iz Hrvatske pokušao pobjeći preko Slovenije i puno, puno prije nego je najčuveniji hrvatski emigrant i terorist Zvonko Bušić počinio samoubojstvo jer mu je '„lakše bilo sanjati slobodnu Hrvatsku nego izdržavati hrvatsku zbilju' vrijedni genetičari su otkrili da (odlomak slobodno preskočite):

“... Nadalje, moguće je da su R1a-M17 linije u Hrvatsku došle iz sjevernog dijela istočne Europe kao dio šireg procesa koji je započeo s rasprostranjenjem tzv. kulture vrpčaste keramike, tijekom bakrenog i brončanog doba (prije 5200 – 4300 godina) sve do skorih ekspanzija Slavena. Pojednostavljeno, u periodu od prije 5000 godina pa sve do današnjeg dana (uključujući i migraciju Slavena) haplogrupa Hg Hg R1a1a*-M17/M198 je kod muškaraca današnje Hrvatske prisutna u oko 30% slučajeva. I to je to, ni manje niti više. Kao što je i inače slučaj u znanosti, rješenje jednoga pitanja otvara mnogo novih i u pravu su oni koji (se) pitaju kako sada u Hrvata povezati razmjeno tako malo Hg R1a1a*-M17/M198 (koja uključuje i genetski fond koji je pristigao migracijom Slavena) s potpunošću slavenskoga jezika i kulture i koji je odnos genetike, jezika i kulture u definiranju nacionalne pripadnosti ...''

Eto, prosto k'o pasulj!

Za one kojima je ovaj tekst razumljiv kao meni objasnit ću da se termin 'haplogrupa' koristi za SNP/polimorfizam jedinstvenih osobina (UEP) mutacije koje označavaju grupu kojoj kolekcija potencijalnih haplotipa pripada.
Inače, najveća ljepota izučavanja genetike je u tome što je u konačnici nebitno da li si kao zasebna individua govno od čovjeka ili ne. Genetiku to ne zanima. Đubre ili ne. Genska šifra ti je OK.

ČEMU OVAJ IZUZETNO GLUP UVOD?

Pa eto, odvajkada je poznato da će svakom od nas biti drago kad na vijestima čujemo da je štajaznam, neki Steven Blaskovich iz Adeleida pobijedio u brzom jedenju safalada. Za tri minute pojeo je 30 komada, pobijedio, nakon sučeve zviždaljke povratio, završio u bolnici i jedva ostao živ.
Njegov čin je totalna debilana, a mi, eto, ponosni.

Upravo zbog toga apsolutno opravdavam Splićane kad nas je u kolovozu 2008. Blanka Vlašić osramotila na Olimpijadi u Pekingu. Čekali smo zlato, čekali smo svjetski rekord, čekali smo lovorike, a ono ništa. Najobičnije srebro. Ne'š ti - druga na svijetu.
Nacija zavijena u crno. Nema spektakularnog dočeka. Nema bakljade. Cura se mora opravdavati.
Kome, srce ti jebem?
Jebo te, kakav narod!

Daljnji tekst nekog će ispuniti ponosom, a meni je sve to skupa jako, jako zabavno.
Provjerite zašto.

VRIJEME JE ZA POČETAK DANAŠNJE EPIZODE ...

1492.
Kristofor Kolumbo kreće na put prema Indiji brodovima Pinta, Nina i Santa Maria. Vangelis sklada odličnu glazbu, a među posadom su ... taratrataratararaa ... dva Hrvata.

1541.
Dubrovački kapetan Đuro Lovrić sa dvije dobro opremljene karake dolazi do rta Hatterasa u Sjevernoj Karolini. Doživljavaju brodolom. 120 članova posade se uspjelo spasiti i domoći otoka Roanoak. Nailaze na Lumbee indijance i indijanke i ... svi vrazi u njima.

1584.
Četrdeset i nešto godina kasnije na isto mjesto doplovljava engleska ekspedicija pod vodstvom kapetana Phillipa Adamsa i Arthura Barlowea. Kod rta Hatterasa nailaze na bjeloputu indijansku djecu i mladiće iz plemena Croatana. Domicilno stanovništvo im prepričava da su prije više godina već vidjeli bijelce kojima su se brodovi razbili o hridi i koji su ostali živjeti s njima. Iz obližnjeg šatora čuje se uzdisanje napaljene indijanke.
Kapetan Barlowe zapisuje da su Croatan indijanci promoćurni trgovci i dobri poznavatelji bjelačkog oružja što dodatno potvrđuje njihov raniji susret s Europljanima, a od svih indijanaca jedini uzgajaju vinovu lozu.
Englezi tijekom svojeg dvomjesečnog boravka osnivaju koloniju, ostavljaju skupinu naseljenika i na povratku sa sobom vode dva Croatana, Mantea i Wanchesea.
Ova su dvojica fascinirala London brzim učenjem jezika, a na povratku u srpnju 1585. događa se nešto što je u knjizi spomenuto onako ovlaš, a mene je oduševilo.
Dakle, na povratku u Ameriku Englezima je nestao neki skupocjeni srebrni pribor za jelo.

1936.
Sad skačemo par stoljeća u budućnost i nalazimo dubrovačkog doseljenika u SAD gospodina Josipa Cuculića koji se intenzivnije pozabavio Croatan indijancima. U čikaškoj biblioteci nalazi neku staru knjigu onovremenog američkog pomorskog časnika i uočava bezbroj izvrnutih riječi hrvatskog porijekla.
Slijedi urnebes!

chowan - čoban
matoaka - stara djevojka, matorka (mada mi, šjor Cuculić ovo zvuči više srpski, ali šta je tu je)
pokochen - pokošena livada
strachey achanahawen - strašni kamen, hrid na kojoj su razbili brodovi
werowance - vjerovanje
nause - naše
chinikika - lula za pušenje duhana od koje se kiše (čini kihat')
Caloosa - ime plemena Kaluza koje je živjelo u močvari, kaljuži

i moj osobni favorit:

Legenda Croatan indijanaca o njihovom porijeklu kaže da je veliki duh Manitou pozvao bijelog proroka s istoka pa su s oceana jednog jutra doplovili brodovi čiji se bljedoliki vođa zvao Wissakae Yunoke (visoki junak) te je naučio indijance moralu, časti i raznim vještinama.

ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE ...

Za kraj evo još malo kopipejsta s wikipedije



Sjeverna Karolina im je dala poseban legalni status, uključujući i pravo da imaju svoje vlastite škole. Prva njihova škola 'Croatan Normal School' otvorena je 1887. u Pembroke-u u Sjevernoj Karolini. Danas je to 'Pembroke State University'.

Danas su najveće samostalno pleme istočno od rijeke Mississippi, prema popisu iz 1990. bilo ih je 48.000. Oni čine najveću indijansku grupu bez rezervata i mnogi žive i rade od zemlje. Lumbee ili Croatan Indijancima odbijen je federalni status 'Indijanskog plemena' zbog visokog postotka miješane krvi, kako one iz drugih plemena tako i crnačke. Lumbee su naime bili poznati po tome što su pružali utočište izbjeglim crnačkim robovima. Lumbee su danas organizirani u više plemena, to su: Kaweah Indian Nation iz Sjeverne Karoline, pleme United Lumbee Nation of North Carolina and America. Ovdje treba napomenuti i da se ostaci Cheraw Indijanaca prodaju pod Croatane nazivavši sebe Lumbee Tribe of Cheraw Indians.

-Henry Berry Lowrie nazivan "Indian Robin Hood", njihova poznata ličnost iz (1860-tih) ima među ovim narodom status narodnog heroja. Bio je kako kažu 'veliki bandit'. Njegova obitelj porijeklom iz Virginije bila je poznata po gradnji cesta. Njegovo ime danas nosi cesta Lowrie road u Sjevernoj Karolini.

Za sam kraj ove lude priče svim Croatan indijancima, njihovim budućim i sadašnjim štovateljima poklanjam jednu lijepu pjesmu. Njen tekst ide otprilike ovako:

Ananau, ananau
Nispaniwashkanky
Ńuqallapińam chay ńa wiky.

Ananau, ananau
Nispaniwashkanky
Wińaypaqchum ńuqa qawasqaiky

May runallam kakuchkanky
Kaycunallapy waqanaypaq.
Wańuptyqa ńakawanky
Manam munanichu chay pasayta.

a u slobodnom prijevodu s indijanskog bio bi:

Mislili su neki, već nas neće biti.
Ni veselje svoje nisu znali kriti
Raselit nas triba da nas manje ima,
Nisu tu ni bili tad će reći svima.
Nek tuđinu grizu, roda znati neće
Bez jezika narod nema više sreće
Djeca roda povist neće znati
Potom svoj na svome neće bit Hrvati

Tko na tvrdoj stini svoju povist piše,
Tom ne može nitko prošlost da izbriše,
Varaju se i ne misle tako
Što se krvlju brani, ne pušta se lako.
Tko na tvrdoj stini svoju povist piše,
Tom ne može nitko prošlost da izbriše,
Mi smo tu odavna svi moraju znati
To je naša zemlja, tu žive Hrvati

Uživajte:










- 23:16 - Komentari (8) - Isprintaj - #

Ožujak 2015 (1)
Veljača 2015 (2)
Siječanj 2015 (8)
Prosinac 2014 (8)
Studeni 2014 (7)
Listopad 2014 (6)
Rujan 2014 (5)
Kolovoz 2014 (8)
Srpanj 2014 (6)
Lipanj 2014 (3)
Svibanj 2014 (5)
Travanj 2014 (5)
Ožujak 2014 (6)
Veljača 2014 (5)
Siječanj 2014 (8)
Prosinac 2013 (5)
Studeni 2013 (8)
Listopad 2013 (6)
Rujan 2013 (12)
Kolovoz 2013 (12)
Srpanj 2013 (8)
Lipanj 2013 (6)
Svibanj 2013 (8)
Travanj 2013 (8)
Ožujak 2013 (13)
Veljača 2013 (8)
Siječanj 2013 (6)
Prosinac 2012 (8)
Studeni 2012 (7)
Listopad 2012 (7)
Rujan 2012 (8)
Kolovoz 2012 (8)
Srpanj 2012 (5)
Lipanj 2012 (3)
Svibanj 2012 (5)
Travanj 2012 (6)
Ožujak 2012 (5)
Veljača 2012 (7)
Siječanj 2012 (12)
Prosinac 2011 (8)
Studeni 2011 (8)
Listopad 2011 (9)
Rujan 2011 (7)
Kolovoz 2011 (7)
Srpanj 2011 (10)
Lipanj 2011 (8)
Svibanj 2011 (8)
Travanj 2011 (9)















































Tesla je umro,Einstein je umro,a ni ja se ne osjećam najbolje - MAURICE SPIGOROVSKY

free counters