free counters

SEKS, POLITIKA I GOSPODARSTVO

nedjelja, 29.09.2013.

VODIČ ZA ANTINUTRICIONISTE part 4 - BUREK

Prva tri 'Vodiča za antinutricioniste' su po mom skromnom mišljenju bila sam vrh 'SPIG'-ovske produkcije.
Četvrti će to tek postati.

Dakle,kako bi podigli dostojan literarni spomenik ovom čudu svjetskog antinutricionizma najprije ću se dotaknuti onog što nas najviše zanima,a to je...

ETIMOLOGIJA RIJEČI

Dakle,u današnjoj vrućoj,masnoj i hrskavoj epizodi iz koje skače salmonela kao jaganjci na rosnoj livadi govorimo o-bureku.
Koliko je pijanih subotnjih izmaglica poentirano ovim vrućim i slasnim zadovoljstvom?Koliko li je u rano nedjeljno juto samo poljubaca palo dok su partneri uz slinu razmjenjivali i hrskave komadiće bureka koji bi im zaostali između zuba?Koliko li se puta na dnu novčanika tražilo onih spasonosnih 10-ak kuna u kovanicama?
Burek vuče porijeklo iz Turske i to još iz Otomanskog carstva.

Sam izraz 'burek' svoj nastanak vuče iz dvije riječi i to 'burr'-glad i 'rhek' janjičar...dakle,gladan janjičar.
AHAHHAHAHAHAHA.....jesam Vas!
Kako lijepo piša na Wikipediji 'bur' je turska riječ koja bi značila smotati,saviti,zamotati,srolati,umotati,rotaciono preklopiti....
Dakle burek je u prijevodu smotuljak,savijutak,zamotuljak,srolutak,umotutak,rotacioni priklopil....


OD ČEGA SE BUREK SASTOJI

Dakle,vjerojatno ste u alkoholnoj izmaglici bezbroj puta vidjeli neobrijanog pekara prekrivenog brašnom kako iznad glave prebacuje razvaljano tijesto veličine stolnjaka.Dakle,riječ je o osnovi bureka ili tzv. jufki.
Doduše koliko sam u tri ujutro uspio shvatiti čitajući englesku wikipediju Turci koriste jufku u malom milijunu svojih visokokaloričnih specijaliteta,ali mi ćemo se ovog puta bazirati isključivo na bureku.

DA LI JE SVE ŠTO VAM LJUBAZNA TETA ŠPICASTOG NOSA I VELIKIH PREDNJIH ZUBA NUDI UMOTANO U PAPIR AUTOMATSKI BUREK?

Moj bivši susjed Bosanac je na spomen 'bureka s jabukama' dobivao živčani slom.Dakle,burek s jabukama nema veze s burekom i ako Vas ikad to budu pitali nemojte,molim Vas ispasti smiješni.
Isti je slučaj i sa sirom.
Moj,nažalost pokojni susjed Bosanac,je govorio da su ovo najobičnije pite od jabuka i pite sirnice,a da je jedini pravi burek onaj s mesom.
Kako bih ovu slasnu deliciju danas konzumirao jedino u slučaju da mi netko prijeti vatrenim oružjem rado bih objasnio uzroke svoje omraze.
Stoputa prežvakana urbana legenda iz mog djetinjstva bila je ona da pekari i slastičari pljuvaju u pojedine nadjeve svojih proizvoda,a neki slobodnijih svjetonazora čak i ejakul...Bože mi oprosti.
Vjerujem da i u Vašoj bližoj okolici postoji netko tko će se zubima i noktima kleti da je dotična urbana legenda živa istina ja jednostavno u takvo nešto ne vjerujem.
I točka.
Doduše,znam slučaj jednog genijalca koji je prije nekih 20-ak godina radio kao konobar i isprovociran bahatim i drskim ponašanjem jedne naše poznate pjevačice dotičnoj pljunuo u čaj koji je ova srknula s užitkom.Radi zaštite privatbosti ne bih naveo o kome se radi,ali kad sjednemo negdje na pivu rado ću Vam reći.

Burek s mesom bez obzira što u sebi ima kalorija kao pun kazan vojničkog graha i stvara osjećaj sitosti u trajanju od dva dana danas ne volim iz čisto praktičnih razloga.
Prošla su vremena kad se žderalo apsolutno sve što bi palo pod ruku.Burek s mesom svojim mirisom,maščinom i na kraju krajeva i izgledom danas za mene predstavllja samo gurmansko dno.
Vjerujem da se mnogi od Vas ne slažu sa mnom,ali to i je bit demokracije.

KAD JE BUREK NAJUKUSNIJI?

Dakle,jutarnji burek.
Pet je sati ujutro.
Vođeni nekom nejasnom nadom obišli ste dva-tri kafića i diskoteku te samo pogoršali svoj očaj.Kad čovjek tijekom subotnjeg izlaska cijelo vrijeme misli jedino o tome kako bi mu bilo bolje da je ostao doma na kauču i pogledao drugi dio 'Smrtonosnog oružja' takvi izlasci rijetko rezultiraju koitusom,a o sladostrašću da i ne govorimo.
Nakon što potroši ono malo teško zarađenih roditeljskih novaca i to na piće koje mu se uopće ne pije jedino ga veseli pogled na sat jer se bliži zora i dok frenda Zokija krvavog i izriganog namještaju na zadnji sic dolazi do vrhunca večeri.
Posjeta pekari!
Jedna od najpopularnijih riječkih buregdžinica u vrijeme dok su moji noćni izlasci rijetko završavali koitusom,a kamoli sladostrašćem bila je čuvena 'Kod braće'.
Bezbroj parkiranih automobila.
Cijela kultura,subkultura i nekultura na jednom mjestu.Šišmiši iz Palacha,šminkeri iz Opatije,obični dečki u traper jaknama,treća smjena nekog riječkog industrijskog giganta....
Svima lica crvena i orošena znojem,iz usta izlazi vruća para.....

Sjećam se kad smo moj prijatelj Mali i ja jednom otišli na burek sa sirom i ovaj nam ga je izvadio direktno iz peći.
Temperatura cca 120 stupnjeva.
Kod bureka sa sirom, dok je vruć,jufke nisu kompaktne već se rascvjetaju davajući bureku oblik koji neodoljivo podsjeća na pizdu od krave.
Mali je grizao,tekle su mu suze,prebacivao ga je iz ruke u ruku, skakutao,vrući sirni nadjev je ispadao iz rascvjetanih jufki,on je puhao u to užareno grotlo i kad je došao do polovice izrekao je rečenicu kojoj se ja smijem i dan danas:
''Ovo ja zovem uživanje u hrani!''

Kad sam već spomenuo buregdžinicu 'Kod braće' vrijedilo bi ispomenuti anegdotu kad su dva mudrijaša uzeli vruće bureke te se nagnali u paničan bijeg misleći ne platiti iste.Pekar se zaletio za njima,ne toliko zbog izgubljenih 20-ak kuna već zbog onog osjećaja kad si prevaren te ih je ganjao skoro do polovice Korza.
Stanovnici primorsko-goranske županije znaju o kako impresivnoj ruti se radi....

ČAKAVCI U BUREGDŽINICI

Jedna od prilično zabavnih štorija vezana uz burek je i ona kad su dečki u jednoj opatijskoj pekari čiji je vlasnik stanoviti gospodin Tofil pojeli nekoliko finih bureka,ali ovaj jedan je bio mamina maza i smetali su mu dlanovi onečišćeni mašću.
Ovaj mu je rekao:''A'e ono ku'iš pitaj Šipca da ti da salvetu!'' na što se mladić vratio u radnju i gazdu ljubazno priupitao:''Šinjor Tofil?''

------------------------------------------------------

BONUS TRACK
SATURDAY NIGHT FEVER

Kad sam već spomenuo diskoteke red bi bio i prispomenuti se jedne nedavne crtice kad smo moji el mariachi i ja nakon svirke zalutali na otvaranje jednog poznatog šibenskog night cluba.
Iako kolega Marcus dobro zna da je meni najveća zabava kad sam okružen apsolutnim mirom i tišinom jednostavno nije mogao odoljeti i odlučio me počastiti odlaskom u hram šibenskog noćnog života.
Kako je bila riječ o otvaranju, potpuno je razumljivo da će gužva biti veća no inače,ali Marcus je čvrsto obećao da ćemo uživati samo sat vremena i odmah idemo doma.
Kakav deja vu!
Upad jeftin,piće OK,party solidan.
Gužva u kakvoj nisam bio bar dobrih deset-petnaest godina.
Moćni basevi onemogućavaju iole normalnu konverzaciju,tisuću uzavrelih tijela okreće se u divljem techno ritmu,DJ pumpa atmosferu do ludila....Ma,pravi,pravcati disco fever....Vjerujem da i dan danas postoji omladina koja u bunkeru vozi kantu sa 20 litara vina i svako toliko izlazi van na okrepu jer sam uočio uistinu mnogo mladića u alkoholiziranom stanju.
Marcus i ja stajali smo u samom grotlu,zarazni ritam nas je trebao ponijeti,ali nažalost nije.
Problem?
Too old.....
Stajali smo pazeći da nam netko cigaretom ne progori košulju,a časa sa štok kolom se praznila sama od sebe jer bi nas svaki čas masa tjelesa gurnula i zaljuljala čašu iz koje bi se malo prelilo po odjeći.
Nakon cca 15 minuta ne mogu sa sigurnošću tvrditi kako sam ja izgledao,ali mislim da sam bio potpuno isti kao Marcus.Neću puno lagati kad kažem da smo izgledali kao da nam se na glave netom posrala grlica.
Marcus mi je u jednom trenu zaurlao na uho:''OĆEMO ĆAAAAAA?'',na šta sam mu ja kulturno i uljudno
odgovorio:''Ma,stari,samo ti uživaj!'' na što je on krepao od smijeha te smo se uputili prema izlazu.

Što bi se reklo sve u svoje vrijeme......

-------------------------------------------------------------------------

Upravo provjeravam da li je ovo količinski sasma dovolja količina teksta i mišljenja sam da jest.
Pozabavio bih se još jedino aspektima umjetničkog izričaja u kojima se burek pojavljuje kao svojevrsni subjekt,a onda bih,ako mi dozvoljavate,otišao na počinak.

BUREK U UMJETNOSTI

Kraj 70-ih
Pjesma Đorđa Balaševića 'Al se nekad dobro jelo' završava spoken štorijom o 'masti koja se sva cijedila niz bradu'.Inače,jedna od meni glupljih Balaševićevih pjesama zbog toga što nije imala apsolutno nikakvih skrivenih konotacija.
Za one koji žele znati više napomenuo bih da se u njegovoj pjesmi 'U razdeljak te ljubim' aludira na oralni seks.
Kuiš ono razdeljak...AHAHAHAHAHAHAA.....

Sredina 80-ih
Top Lista Nadrealista
Kao kroz maglu se sjećam da su u prvoj sezoni legendarne Top liste nadrealista imali neku svoju verziju Muppetovskih 'Prasaca u svemiru' pod nazivom 'Burek u svemiru' i znam da mi je to onda bilo jako,jako smiješno.

TBF-OBRAČUN KOD HAKIKIJA
Najbolja glazbena posveta bureku ikad.
I ne samo bureku.
Ima tu svega i svačega!
Od animacija u stilu Terrya Gilliama do Muldera i Sculy te teorija zavjere i špice iz 'Otpisanih'....
Inače pjesma je posveta splitskom pekaru Hakikiju koji je zid uništen grafitima prebojao.Sutradan,dok se boja još nije ni osušila na zidu je osvanuo grafit 'OPROSTI HAKIKI'
Remek djelo bez konkurencije!

Zapravo mogli bi za kraj staviti i taj spot jer ga nisam vidio sto godina i eto ti još jednog solidnog 'SPIG'-ovskog izdanja.

Meni laka noć,a Vama ugodan dan!








- 03:25 - Komentari (7) - Isprintaj - #

subota, 28.09.2013.

ŠTA JE ONO ZADNJE BILO NA 'SPIGU'...

...ah da ona glupa priča o facebooku.Idem baciti oko da li je stavio šta novo.....Klik...klik....Google...sex,politika i gospodarstvo...vrti kružić...vrti kružić...ajde,jebo ti pas mater..dao sam sto kuna za čišćenje i antivirus...vrti kružić....vrti kružić...vrti kružić....pojavljuju se one tri žute sablasti iz Muppet showa...vrti kružić...vrti kružić...Šta je ovo?.....hmmmmm....ŠTA JE BILO NEŠTO ZADNJE NA 'SPIG'-u?...A evo ima nešto...ali kratko...koja li mu je pizda materina......il' nek piše il' nek ne mrči gaća...''...ah da ona glupa priča o facebooku.Idem baciti oko da li je stavio šta novo...Klik..klik...Google...''....aaaaaaaa....kužim,nema ništa pa prodaje tu neke trećerazredne metafizičke fore.....jooooj....ijuuuuuu...juuuuuuuuuuu....nikad od njega vrhunskog blogera..........

- 18:32 - Komentari (3) - Isprintaj - #

srijeda, 25.09.2013.

MAURICE,VI STE I STATISTIČKI NAJSLABIJA KARIKA....ZBOGOM!

Nisam ljut.
Stvarno nisam ljut.
Kada bih trebao slikovito opisati to stanje mislim da bi najbolja usporedba bila da se osjećam kao da mi je netko iz glave izvadio mozak i fljasnuo njime o zid.
A to je puno gore nego kad si ljut.
Bijes je,jedna prava old school, aktivna emocija.
Susprežeš se,lupa ti srce,stežeš šake,najradije bi nešto počupao i razbio,ali te zdrav razum u tome spriječava pa frkćeš kao bik.
Rekao bi jedan moj pajdaš iz Rijeke koji je imao običaj pomlatiti se svaki vikend:''Kad me netko uvrijedi ja bi mu u tom trenutku rekao toliko toga,ali mi fali fond riječi pa ga probijem šakom.''
Prije,eh prije....Džentlmenska šora,a nakon toga jedan drugom pomaže dignuti se s poda i onda cijelu večer provedu na šanku kao da se ništa nije dogodilo.

Ovo danas nema veze s tim zdravim i prirodnim bijesom.
Većina njih je ljuto odmah ujutro čim otvori oči i to stanje ih drži do noći i tako žive dok ih ne tresne spasonosni infarkt,a onda shvate da je 90% stvari zbog kojih su izgubili zdravlje najobičnija glupost.

''Ako tvoja firma misli propasti,ona će propasti nervirao se ti ili ne.''
DIRK DIGGLER

Jedan mi je poslovni čovjek nedavno rekao da se čovjek nikad ne smije previše (što god to značilo) opustiti i 'udrit' brigu na veselje' jer time samo pogoršava situaciju. Inače,spada u onu vrstu ozbiljnih i proračunatih ljudi koja se nikad ne smiju i koja u glavi umjesto mozga ima logaritamske tablice. Njegov poduzetnički duh i uvjerenje da se novcem može kupiti sve,njegova stalna utrka,njegov propust da u toj utrci zaboravi pogledati kako mu djeca rastu, njegov skori bankrot doveli su ga do faze u kojoj bi ga spasonosni infarkt mogao napokon natjerati da počne biti čovjeki veseliti se istinskim ljudskim vrijednostima.
Živio infarkt!

Tok svijesti me opet umjesto u Šibenik odveo u Zadar,Okrećem se kod zadarske Supernove i ponovno krećem prema Šibeniku.Prolazim kroz Pakoštane i na zidu čitam najluđi grafit ikad :''Jebemo Vam mater po svim točkama optužnice!''
Ovaj mora da je bio ljut kao pas dok je ovo pisao.

Evo nas!
Tok svijesti je doputovao na pravo odredište!

Kao što rekoh ima dva dana da me drži taj neki gnjecavi osjećaj koji ne možemo nazvati ljutnjom jer tko se zbog toga istinski nervira neka (Antune,hoćemo li? Jedan,dva...i tri!) odmah skoči kroz prozor.
Za živjeti nije!

O čemu je riječ?

Već sam šesto milijardi puta napisao da ne volim internetska druženja.
Prijateljstva s elektroničkim impulsima koji oblikuju tekst na zaslonu računala?
Uzmete čašu vina i kuckate se s monitorom?
Pa tko je tu blesav?
Druženje s nekim blesavim nadimcima koji sebi daju za pravo dizati revolucije,kritizirati sve i svašta,a oni najradikalniji bi i ubijali.
A kad dođe vrijeme revolucije...svi sjede doma i na računalima brišu arhivu da ih tko slučajno ne prepozna.

Što me znači dovelo do gnjecavog internetskog osjećaja koji nema veze s ljutnjom?

VI STE I STATISTIČKI NAJSLABIJA KARIKA...ZBOGOM!

Osoba koju,nažalost, nisam imao čast upoznati vodi jedan od rijetkih blogova koji sam redovito pratio budući da dijelimo slične svjetonazore.
Duhovito,zanimljivo,žestoko....
Na tom blogu već dugo nije izašao novi post i kako bih s vremena na vrijeme kliknuo htio sam udahnuti malo života pa sam se uzasrao u svome stilu na način na koji obično komuniciram u krugu dragih osoba.
Možda čak i malo prebezobrazno,ali nikog nisam vrijeđao.
Nekom to zvuči seljački,nekom drsko,nekom zaostalo...ali to sam ja!
Zato i čitate 'SPIG'!
Rezultat?
Skup elektroničkih impulsa koji oblikuju tekst na ekranu me zbog toga izbrisao iz popisa blogova koje bi (normalno!) trebalo pratiti.

Popišao se po meni,za one koji ne razumiju hrvatski.

Kako je riječ o jednom o najpopularnijih blogova uopće time je 'SPIG'-u na Blogu.hr potpisana konačna smrtna presuda i vjerujem da će me sad i ostali skupovi elektroničkih impulsa koje oblikuju tekst na ekranu ignorirati još više.
A jebi ga,nisam ja kriv što se ne uklapam.

U svakom slučaju ja ću ga pratiti i dalje.
Doduše,malo rjeđe....

------------------------------------------------------------
KUTAK ZA LJUBITELJE ESENCIJALNIH VICEVA

Cigo viče na ženu:
''Alo žena,di je ona prašina štaje bila na televizija?Na njoj sam napiso neke važne brojeve!
-------------------------------------------------------------

Toliko o gnjecavom osjećaju.
A ovo drugo je već problem!
Psihopatološki problem.
Predstavit ću Vam jednu od najbesmislenijih rečenica svih vremena!
Rečenica koja će i Vas potjerati na zaho....razmišljanje.

Kako bi ovaj 'SPIG' ogrijao srca nekim novim potencijalnim čitateljima prije par mjeseci otvoriše mi profil na Facebooku.
Ja za to ne bijah sposoban.
Facebook je jedno jako veselo mjesto i moram priznati da guštam kao prasac.
Upoznao (hm...upoznao je za me obično izraz kad nekom stisneš ruku,ali ajde dobro,može i ovako) sam neke drage i simpatične ljude,našao par zanimljivih stranica i to bi bilo to.
'SPIG'-ovski duh na najpopularnijoj društvenoj mreži.

Ispočetka sam mislio da sa mnom nešto nije u redu jer pojedini članovi imaju i po 4000 do 5000 tisuća prijatelja,ali onda sam shvatio da se ti zahtjevi za prijateljstvom štancaju kad nemaju što raditi.
Pošalju sto,vrati ih se dvadeset.Onda sutra pošalju osamsto,vrati ih se šezdeset i za manje od šest mjeseci imaju već respektabilnu brojku imena i prezimena na svom profilu.
Blesavo?
Pa prilično.....

Ja sam se opredijelio za svoju klošarsko intelektualnu opciju i ljut sam kao pas što je deset-petnaest dragih ljudi s kojima bih volio komunicirati toliko zaostalo da uopće nemaju facebook profil.
Antune,srami se!

I ti se isto srami ako me kojim slučajem znaš,a umjesto facebooka si izabrao život.

Cvjetnu livadu,miris pokošenog sijena,gledanje krijeste vala što tuče o hrid,lizanje sladoleda u suton,mokrenje iza trafike....
Sviđa mi se(1).

A vid' mene...informatički prepismen.

I tu dolazimo do rečenice koja me prije par dana toliko raspalila da to nije istina.
Jedan momak kojeg inače znam onako površno,ali još uvijek mislim da je normalan mi je nedavno poslao jednu poruku koja me je za razliku od one blogerske situacije natjerala na razmišljanje.
I digla tlak,normalno!
Inače,čovjeku sam poslao zahtjev osobno ja, znajući da je u glazbi i da je s njim manje više sve u redu.

Dakle,umjesto da spavam kao sav normalni svijet ulovio sam se nekog čačkanja po svom Power directoru i začujem 'bloing!'
Stigla poruka!
Javlja se skup elektroničkih impulsa koji oblikuju tekst na ekranu kako bi mi nešto poručili.
Napominjem da se s čovjekom nisam ni svađao.ni da jedan drugom ništa ne dugujemo,ni ništa,ništa,ništa.
Većina poruka koje stižu me nasmiju i razvesele,ali ovo je bilo.......
Rečenicu donosim u cijelosti,a najvažniji dio biti će u caps locku.
Pripremite čašu vode,molim Vas!

---------------------------------------------------------
''....Mislim da ćeš mi letit iz prijatelja A DANAS NA FEJSU TO NIJE MALA STVAR !!!...''
---------------------------------------------------------

Bez objašnjenja,bez razloga,bez ikakve konfrotacije.
Alo,danas na fejsu to nije mala stvar?
Na čemu?
37 godina sam živio bez toga i nisam nikad imao osjećaj da sam zakinut za nešto i sad ovo?

Kasnije se ispričavao da je to bila neka zajebancija,ali pošto sam za njega magistar humora i zajebancije isprika je prošla reda radi.

Dakle,danas ako nisi umrežen ti si klinički mrtav!
Ti si govno iz nosa,zgažena mačka,šupak od tuke,drob od očišćenog cipla.....

Ili je to znak da ugasiš računalo i izađeš van na svježi zrak.
Među žive,normalne i drage ljude s kojima se možeš smijati na sav glas.
Tamo gdje zapravo i pripadaš.
Tamo gdje dragi Bog želi da budeš.
Bez gnjecavog,mutiranog osjećaja u koji se pretvorila nekadašnja zdrava,narodna ljutnja!


http://youtu.be/p8n2jAIxLpQ

P.S.Ako je nekom od dragih ljudi pomalo uvredlljivo zazvučalo ovo 'skup elektroničkih impulsa' tu dolje je rubrika u kojoj me slobodno možete poslati u kurac....ma čekaj,kome bi takva glupost uopće mogla biti uvredljiva?



- 01:12 - Komentari (10) - Isprintaj - #

četvrtak, 19.09.2013.

ČUDA OTOKA MURTERA-BRIDGE OVER SALTED WATER

Pogledao sam lijevo.
Pogledao sam desno.
Preda mnom stoji razbijena PVC roleta ispala iz ležišta,ali svejedno teška kao sam vrag.
O,blogovska umjetnosti,koja me tjeraš da radim ovakve gluposti.....
Digao sam roletu pola metra,uvukao se kao štakor i izvadio fotoaparat....
CLICK!

RIJEČ-DVIJE O ZANIMANJIMA KOJE NIKAD NE BIH MOGAO RADITI...

Da sam u životu bio pametniji nego što jesam možda bi mi se posrećilo da danas budem-novinar.
Sjedim fino u raskošnom salonu,pijemo chivas,upaljen diktafon,preko puta mene neko stranačko tele u odijelu i kravati.Postavljam mu pitanja koja nikog ne zanimaju,on važno klima glavom,daje odgovore i laže me u oči.
Nakon cca 20 minuta ustajemo,pružamo si ruku,on se u glavi misli:''Jado,jadni!'',ja pak zamišljam kako ga netko gazi autom,nasmiješimo se jedan drugome i....to bi bilo to.
Urednik zadovoljan intervjuom tapše me po leđima.
Sve fino i profesionalno...i.... brate mili.....kako to netko može raditi?

Da sam u životu bio pametniji nego što jesam možda bi mi se posrećilo da danas budem-paparazzo.
Sjedim dva dana u krošnji nekog stabla držeći fotoaparat.Spuštam se sa stabla samo dva-tri puta dnevno radi obavljanja fizioloških potreba i lagano postajem nervozan.
Nakon dva i pol dana-bingo!
Poznati zagrebački poduzetnik zaustavlja automobil iz njega izlazi najavljivačica vremenske prognoze.
Viču i svađaju se!
Ona ga vara!
To!
To je to!
Ekskluziva!
Slikam kao majmun i molim Boga da se pošaketaju kako bi slike dobile na neophodnoj dinamici.
Ništa,on ju je malo počupao za kosu,ona vrišti kao da je kolju,susjedi polako vire kroz prozore,a ja guštam kao prasac.
Već vidim prodavačice u 'Konzumu',Djelu','Tommyu','Kerumu'...kako sjede na kašetama od 'Pana',jedu sendvič od parizera s povrćem i glasno komentiraju ovu novu dramu na našoj celebrity sceni.
Urednik zadovoljan fotografijama tapše me po leđima,a ja se prilično atraktivno bacam kroz prozor!
Brate mili,kako to netko može raditi?

Budući da u životu nisam bio pametniji nego što jesam danas uređujem 'SPIG'!
Klošarsko-iintelektualni blog za obične ljude koji su ovdje našli svoju oazu mira.
Oaza mira?
A 22.00 su sata i nisam pijan....

7 ČUDA OTOKA MURTERA

Moj dragi & mili prijatelj Antun je u šumi Vaših komentara jedini naveo neke od epizoda koje su ga se najviše dojmile.
Među njima je,sasvim očekivano,svoje mjesto našla i jedna od 'SPIG'-ovih najvećih uspješnica '7 čuda otoka Murtera'
To je,ujedno,bio i jedan od rijetkih trenutaka kada su se moja spisateljska htijenja poklopila sa profinjenim ukusom urednika Bloga pa je spomenutu priču u par dana kliknulo par tisuća ljudi.
Tko ne zna o čemu se radi,a želi,dolje mu je poveznica pa nek si širi vidike.

narodnapolitika.blog.hr/2012/08/.../sedam-cuda-otoka-murtera.html

Bila je to epizoda direktno iz duše..

Kako to?
Pa eto,osobno ne poznam dovoljno ljudi koji bi za k......o (kurčevo,tko nije razumio ove točkice op.a.,zamjerili su mi da puno psujem pa da to ljude odvraća od čitanja...moja iskrena sućut!) .... zdravlje išao sjesti u auto i gnjaviti ljude kako bih fotografirao neke stvari koje običnim smrtnicima nisu dostupne.

Al' eto!
To meni za 'SPIG' i vjernu čitateljsku publiku ništa nije teško.

Tako je bilo i ovoga puta

EKSKLUZIVNO!
OVOG PUTA 'SPIG' SE MOŽE POHVALITI DA JE PRVI NA SVIJETU!!!

Čovjek preda mnom se raspričao o nečem vrlo,vrlo zanimljivom.
Kako moj detektor za pizdarije rijetko odmara zamolio sam ga da me odvede to vidjeti.
Njemu je,sasvim normalno,bilo drago jer tko još ne zna da sam najobičniji govnar naprosto obožava moju hinjenu simpatičnost.
Došli smo do te proklete roletne o kojoj je bilo riječi u uvodu i dok sam se ja nekako uspio provući njega je zamalo poklopila i usmrtila.Dobro,ajde nije ga baš usmrtila,ali ovom tehnikom se volim služiti kako bih pojačao duhovitost pojedinih rečenica.

Gledao sam njegovo djelo i bio istinski oduševljen.

Neugledni prostor u kojem smo se nalazili inače je bio bivša hladnjača za smrznutu ribu. Sjećam se zadnjih godina dok je funkcionirala kako bi svake večeri dolazile hladnjače sa svježim jadranskim molima smrznutim iz Afrike.
Meni je to tad bilo smiješno kako se gostu nudi svježa jadranska patagonijska lignja ili svježe jadranske novozelandske kozice,ali sad kad ova lijepa zemlja odbrojava svoje zadnje dane mi baš i nije nešto smiješno.

Dakle,nakon što je prostor prestao funkcionirati postao je neka vrsta zapuštenog skladišta i da bi ironija bila veća upravo tu su u zadnje dvije godine nastala dva prava,pravcata čuda.

Za one koji su čitali '7 čuda' znaju da je jedno od njih sasvim zasluženo postao mural namijenjen crkvici na otoku Žutu.
Nažalost,pokojni,akademski slikar g.Skračić je skupa sa kolegom mjesecima,strpljivo,kamenčić po kamenčić slagao ovo remek-djelo.
Nije bilo dana da ne bih došao poviriti kako napreduju jer obožavam ljude koji stvaraju.
Prepoznajem sebe u njima!
Slika je tu!
Guštajmo zajedno!



Nego vratimo se natrag na mene i čovjeka kojeg je zamalo poklopila roleta dok smo stajali u polumračnoj prostoriji.
Prizor me oduševio i svi Vi koji se ne znate veseliti malim stvarima na kraju ove epizode ćete sigurno ostati razočarani.
Znam da ste očekivali Semiramidine viseće vrtove,egipatske piramide,Kolosa sa Rhodosa i tako nešto slično,a ja Vam nudim naj-naj-najobičniji mostić.



Obožavam mostove!
Mostovi spajaju!
Divljaci ih ruše!

-------------------------------------------------------------------------------------------

KUTAK ZA LJUBITELJE ESENCIJALNIH GRAFITA

Kako je kod nas moguće da najobičniji tovar dobije ovlast da upravlja sa milijunskim projektima u koje se razumije kao Mara u krivi k..... podsjetio bih se na najluđi grafit ikad koji je osvanuo na onom HDZ-ovskom,novosagrađenom Masleničkom mostu.
Za one koji su zaboravili,riječ je o čistom,stopostotnom promašaju kao i obično. Okolna su se starčad od prvog dana križala lijevom i desnom koliki to moraš biti kreten za graditi most na toj lokaciji.
Svaka burica bila je uzrok zatvaranju i uskoro je kraj mosta osvanuo grafit čijeg autora srdačno pozdravljam.

ZAUSTAVI SE VJETRE,PITA BI NEŠTO...
JURE RADIĆ

-------------------------------------------------------------------------------------------

Naš most,srećom nije megalomanski i nema straha da će njime itko biti razočaran.

Toliko mi je simpatičan da je jednostavno morao završiti na 'SPIG'-u.
Budući da sam više nego uvjeren da nikada u životu niste vidjeli kako izgleda 11 metara dug most u zatvorenoj,vlažnoj i depresivnoj prostoriji sada imate tu priliku.
Željeza su bila savijena u tvornici,dovezena i meštar ih je polako slagao,krojio i vario.Sad ga čeka piturivanje i postavljanje podnih dasaka.
Pitao sam ga da li smijem donijeti aparat i slikati ga,a ovaj me pogledao u čudu skoro umro od smijeha:''A tko ti brani?''
Pristojno je pitati.

Objasnio mi je da ćete biti postavljen na neku rivicu u Centru,ali ja se nisam ni potrudio shvatiti gdje točno.
Kada ga premjeste i montiraju za na to predviđeno mjesto nastat će gužva u kojoj sumnjam da ću biti, slikat će ga novinari,možda ga i blagoslovi svećenik,turisti će na njemu stajati od gušta i sve će biti super....postat će jedna od onih malih,nevažnih sitnica zbog kojih je život lijep.
A onome koga zanima kako je izgledao prije sve te gungule potražit će njegovu sliku na jednom minornom klošarsko-intelektualnom blogu namijenjenom ljudima koji su tu našli svoju oazu mira.

Bridge over salted water!













- 21:41 - Komentari (9) - Isprintaj - #

utorak, 17.09.2013.

'SPIG'-ova ANKETA - UČINIMO 'SPIG' JOŠ BOLJIM

Suočen sa novačenjem novog čitateljstva kojem je nešto poput 'SPIG'-a u životu tako očajnički nedostajalo odlučio sam na trenutak sići sa svog zvjezdanog trona i spustiti se među Vas,obične smrtnike,kako bismo zajedničkim snagama ovaj 'SPIG' napravili još boljim.
U prvom naletu sastavio sam nekih šest stotina pitanja na koje biste Vi trebali dati odgovor,ali budući da je više od 90% tih pitanja bilo sastavljeno od eksplicitnog pornografskog sadržaja morao sam reducirati anketu na pitanja koja su pred Vama.(humor-non stop...od samog početka teksta)

Ako kojim slučajem čitate ovaj post na zaslonu svog mobilnog uređaja dok vozite automobil zamolio bih Vas da date lijevi pokazivač smjera i zaustavite se uz rub kolnika jer mi mrtvi niste zanimljivi.
Svi Vi ostali koji u toplini svog doma guštate u svakoj napisanoj riječi predlažem da se opustite,mirno pročitate pitanja,razmislite i ponudite adekvatne odgovore.

Pitanja sam koncipirao tako da Vam nudim nekoliko ponuđenih odgovora,a ako Vam se nijedan od odgovora ne sviđa predlažem da u tom slučaju Vi sami kažete što Vam je na umu.
Anketa je anonimna,nema straha da će Vam tajna policija u gluho doba noći pokucati na vrata,porazbacati ormare i ladice te Vas zauvijek odvesti u tminu.

1.Da li Vaši prijatelji i rodbina poput Vas smatraju da je 'SPIG' trenutno jedna od najboljih stvari koja se trenutno nudi na domaćem međumrežju?
a)DA
b)NE
c)(dopišite sami odgovor...npr..DA)

-------------------------------------------------

2.Da li se čitajući 'SPIG' ponekad ne možete oteti dojmu da mi je potrebna liječnička pomoć?
a)Uglavnom
b)Ne,nisam to nikad pomislio
c)Da,ali se stidim priznati

-------------------------------------------------

3.Da li u 'SPIG'-u više preferirate ozbiljne analitičke tekstove,eseje ili fikciju?
a)DA
b)NE

------------------------------------------------

4.Da li Vas iritira moj ego trip?
a)Ne,i sam imam ego trip
b)Ne,ja sam poljski turist
c)Da,ali ne uvijek
d)-------------------------------------------------(dopišite nešto drugo)

---------------------------------------------------------

5.Kolika su Vaša mjesečna primanja?
a)manja od 2200 kuna (radim u trgovinama 'Djelo')
b)veća od 2200 kuna,ali ih nisam vidio 6 mjeseci
c)nezaposlen sam
d)veća od 6000 kuna,ali ne živim u Hrvatskoj,već u Zagrebu

-------------------------------------------------------------------------------------

6.Da li odlazak blogera kodnog naziva Wall smatrate velikim nedostatkom za 'SPIG'?(možemo se šaliti na njegov račun jer nas on više ne čita...he,he..mo'š mislit)
a)da,Wall mi izuzetno nedostaje jer i sam žudim da sa prijateljima jednom odem u Kumrovec i tamo se uhvatimo u veliko kolo
b)ne,Wall mi nedostaje

-------------------------------------------------------------------------------------

7.Da li je lijepo skriven iza nicka vrijeđati druge korisnike interneta?
a)da,to je jako lijepo
b)ne,to nije lijepo,ali mi ponekad fali fond riječi pa radije nekog uvrijedim
c)da,ja imam zabranu ulaska ne većinu hrvatskih i srpskih portala,a sutra idem kod ortopeda jer mi se istovremeno kičma osušila od masturbiranja

---------------------------------------------------------------------------------------

8.Da li je moguće da blogersko prijateljstvo preraste u nešto veće,na kraju se okruni brakom i završi tako da jedan od partnera ovog drugog liši života?
a)Ne,nisam o tome nikad razmišljao
b)Da,ali samo u slučaju da je jedan od njih umno poremećen

----------------------------------------------------------------------------------

9.Navedite 140 najdražih epizoda 'SPIG'-a (prve koje se možete sjetiti)

-------------------------------------------------------------------------------------

10.Da li je nametanje svog mišljenja kao jedine i apsolutne istine pomalo opasno?
a)Da,to nije primjereno jednom uređenom i demokratskom društvu kakvo Hrvatska nije
b)Da,to je jako lijepo.To je npr. prakticirao Pol Pot

--------------------------------------------------------------------------------------

11.Da li Vas učestalo korištenje vulgarnih izraza u pojedinim tekstovima zabavlja ili odbija od daljnjeg praćenja teksta?
a)Ne,koji ti je kurac?
b)Da,imamo krasne hrvatske riječi poput umočnica,milokliz,stražnjica,općenje,svršidba,ushidba,mošnje,guzidba i smatram da korištenjem tih izraza tekstovi nimalo ne bi izgubili na poetskoj snazi

----------------------------------------------------------------------------------------

12.Da li Vi spadate u one koji redovito čitaju 'SPIG',ali Vam se gadi Vam se ostavljati komentar iz straha da ne izgubite teško stečeni blogerski ugled ili ste jednostavno najobičniji lijeni krmak?
a)Ne,blogerski ugled je osjećaj koji ti daje snagu
b)Komentirao bih,ali se ustručavam zbog reakcija okoline
c)Nisam lijeni krmak i sram te bilo,majmune jedan!
d)Jebali te komentari,piši i ne seri ! (što bi rekao moj prijatelj Mali)

-----------------------------------------------------------------------------------------

13.O čemu biste najviše voljeli čitati na 'SPIG'-u?
a)o ustašama
b)o partizanima
c)jedino mi je bitno da ljudi o kojima pišeš znaju čitati i pisati

--------------------------------------------------------------------------------------------

14.Da li današnju epizodu smatrate uzaludnim pokušajem nasmijavanja čitateljstva,nategnutim promašajem i isforsiranom glupošću koja ne treba nikome u životu?
a)Ne,jer smatram da je dobro ponekad čuti Vox Populi kako bi se eventualno ispravile krive Drin...Mrežnice
b)Da,i ja ne znam tko ove tvoje svršidbe,glumiš da imaš mošnje,a zapravo si obična umočnica i pun mi te milokliz,ali sam se navukao i ideš mi na živce.Tvoja guzidba čitateljstva nije nimalo svrsishodna i predmnijevam da je plijenjenje pažnje na način koji ti činiš najobičnije općenje ljudi u zdrav mozak.Dobro ti je rekao Wall da 'SPIG' smrdi na fecese,ali kako ja ne podržavam njegovu ideologiju jer sam odjeven u crnu košulju i imam veliko čelo ne smijem se složiti s njim iako mislimo isto....

Današnju epizodu završit ćemo jednom divnom pjesmom i,kao i mnogo puta do sad-spektakularnim literarnim vatrometom:

Netko voli Linić
Netko voli Šeks,
a ja volim Politiku
Gospodarstvo,a i Seks

Netko voli Franjo,
Netko voli Broz,
a ja volim 'SPIG'
načisto i skroz.

KREĆE VATROMET:

FIJUUUUUUUU-BUUUUUUUM-AAAAAAAAAAAH... (oduševljeni uzdasi)
FIJUUUUUUUU-BUUUUUUUM-AAAAAAAAAAAH... (oduševljeni uzdasi)
FIJUUUUUUUU-BUUUUUUUM-AAAAAAAAAAAH... (oduševljeni uzdasi)


- 23:31 - Komentari (7) - Isprintaj - #

KNJIGE BEZ ROKA TRAJANJA

UVODNI INTERMEZZO

Oprah show…

Gospođa Winfrey i dr. Phil sjede i razgovaraju,sipaju savjete iz rukava,a svaka američka kućanica koja drži do sebe bogobojazno upija ama baš svaku riječ.
I onda onako usput,teta Oprah usput i potpuno neobavezno preporučuje auditoriju neku knjigu.
Server Amazon coma se par trenutaka poslije zadimio od pustih narudžbi.
Autor naslova u tom trenu zadovoljno otvara šampanjac jer kad ti teta Oprah pred svojim milijunskim auditorijem napravi takvu uslugu znaš da ti je egzistencija osigurana.

Pisac koji živi od svog pisanja?
Ne od usputnih poslova kao što su novinarstvo,marketing,predavanje u školi nego baš ono….pozamašan ugovor,naklonost izdavačke kuće,milijunski auditorij,laptop,čaša vina i neka fina cigareta.
Baš od pisanja?
Kod nas je situacija slična.

U emisijama tipa 'Pola ure kulture' redovno se objavljuje tjedna top lista najprodavanijih naslova u hrvatskim knjižarama i ponekad se zna dogoditi da neki malo bolji razgrabi i u nakladi od po 62 primjerka.
Tjedno,ej?
Kad se odbiju svi lihvarski nameti,porezi i prirezi autor može mirne duše odvesti obitelj na pivu i ćevape (ako i to).
Inače,kako s vremena na vrijeme na internetu pogledam ponudu knjiga po portalima muči me vječito pitanje:Tko to kupuje?

Dobro,ako ti je mecena najveći hrvatski nakladnik 'Konzum' onda nema straha jer će ti se knjiga zasigurno naći na policama njihovih trgovina odmah kraj kartonskog Štrumpfa od dva metra i nema šanse da prosječni ljubitelj knjige prođe kolicima kraj police i malo ne ćirne u biografiju Miroslava Škore.
Takvi naslovi će planuti,a knjige vrijedne suha zlata neka skupljaju prašinu u mraku i vlazi neke opskurne knjižare.

-----------------------------------------------------------------------------------

''On ti je u kurcu,on ti čita knjige!''
MANTRA KOJOM SU MOG PRIJATELJA LUXONA POČASTILI VEĆ MILIJUN PUTA
-----------------------------------------------------------------------------------


UTOPIJSKI MAZOHIZAM

U današnjoj epizodi posvećenoj knjigama nećemo se previše zadržavati na beletristici,novim izdanjima,klasicima,školskoj lektiri i sličnom.
Čekat ćemo ionako da pojeftini pa je za koju godinu za 19,99 kn moći kupiti na svakom kiosku.
Tema će biti knjige koje nikad ne bi bile napisane da nije jedne opsesivne pa pomalo i luđačke ljubavi i strasti.
To su knjige o popularnoj glazbi!
Naslova je bezbroj,a ja ću se bazirati na meni najmilijima koje ću zasigurno s guštom prelistavati ostatak života.
To su- knjige bez roka trajanja.
Idemo kronološki:


NICK LOGAN I BOB WOFFINDEN
ILUSTRIRANA ROCK ENCIKLOPEDIJA (Mladost,1978)



Ponos svakog pedesetogodišnjaka koji drži do sebe.U vrijeme kad je Bijelo Dugme svojim pastirskim rokom bacalo u trans balkanske hipije pokojni Dražen Vrdoljak je preveo na hrvatski jezik ovo kultno djelo svjetskog izdavaštva.Zahvaljujući fenomenalnom prijevodu knjiga i dan danas nosi zasluženi prefiks 'Vrdoljakova'.
Još uvijek je nisam uspio nabaviti jer oni koji je imaju ne da je ne žele prodati već imam osjećaj da bi si radije odsjekli prst nego napravili tako nešto.Koji to mora da je bio pozitivni šok!
Obilaženje pustih BOOM festivala,Kongresa rock majstora,pozdrav Suncu na plaži uz gitaru,cvijeće u kosi i vjerovanja u one LOVE AND PEACE utopijske gluposti.

Zamislite sve one puste kolekcije singlica i ploča koje je svaki diskofil strpljivo skupljao konačno na jednom mjestu.
300 omota albuma,600 biografija svih mogućih izvođača.
Tvrdo ukoričena glazba, sisu ti jebem!
Posuđivao sam je nekoliko puta od ljudi koji su mi 'zaprijetili smrću ako jo se što dogodi' i nikako se ne mogu oteti dojmu koji to mora da je bio gušt.
Koje to mora da je bilo otkriće.
Koje to mora da je bilo ludilo.
Ilustrirana rock enciklopedija – Biblija svakog pedesetogodišnjaka koji drži do sebe.


MALA ENCIKLOPEDIJA HRVATSKE POP I ROCK GLAZBE
SINIŠA RADAKOVIĆ,Nema problema 1994.



Nakon ovog prethodnog evergreena slijedi nam malo ateriranje,ali nema veze.

Jedna od najomiljenijih zabava prosječnog hrvatskog kritičara i čitatelja je kako čim više posrati nečiji autorski rad.
Ova knjiga je,nažalost, bjelodani dokaz toj teoriji i već u startu je patila od glupih dječjih bolesti tipa 'da li je Azra hrvatska ili jugoslavenska grupa?'
Dizajn naslovnice je bio toliko odbojan da mu se i dan danas smijem (specijalno ona bijela slova ROCK na zelenoj pozadini…električna struja,ne?? )
.Svoju zvijezdu na stazi slavnih dobili su mnogi izvođači čije se majke danas i ne sjećaju da su se oni nekad u mladosti bavili glazbom.
Ono što je mene u to vrijeme bilo stvarno oduševilo je to što je sastavljanje bilo kakve enciklopedije ove vrste jedan stvarno mukotrpan i Sizifov posao i znam da ovaj pionirski pothvat na ovaj način neće ponoviti više nitko.
NI-TKO!
A čemu i za koga?
Osječka 'Heroina nova' je toliko omalovažila ovu knjigu da mi je iskreno drago što su propali.Svejedno su bili dosadni kao proljev.Forsirajući bendove koji po tjedan dana nisu ništa pojeli toplo,onako sa žlicom.

Ipak,pošto sam govnar u duši izdvojit ću dva citata iz 'Male enciklopedije hrvatske pop i rock glazbe' kojih se ne bi posramio ni Tin Ujević na kokainu.

O JOHNNY ŠTULIĆU:
''…ispresijecano nizanje slika,združenih iznenadnim rezovima,koje tvore napetost inkoherentnih odnosa među fragmentima,dajući privid cjeline,pojačan paralelnim sintaktičkim strukturama…to je jezik neizravnog koji u mallarmeovskom smislu nastaje u sukobu između jezika i istine…''
O PARNOM VALJKU:
Autor ovog članka je sigurno imao peticu iz hrvatskog,a za kraj donosim najjaču poredbu ikad:''…priča o karijeri 'Parnog valjka' podsjeća na pripovijest o ružnom pačetu koje se preobrazilo u prekrasnog labuda…''

Muda labudova!


EX YU ROCK ENCIKLOPEDIJA
PETAR JANJATOVIĆ,2007.



Petar Janjatović je pripadnik stare garde glazbenih novinara i za ovaj projekt mu stvarno treba skinuti kapu.
Kako su neki od aktera opisanih u knjizi na izravan ili neizravan način svojim 'umjetničkim' angažmanom sudjelovali u sranjima koja su se događala na ovim prostorima čovjek je morao naći jedini ispravni način na koji će složiti koncept knjige i…pronašao ga je! Za nekog tko je cijeli svoj život posvetio glazbi nije se ni moglo očekivati drugo nego da svemu priđe kao totalno apolitičan tip i to je zasmetalo mnogima.

Kako sam stvarno umoran od tog nacionalizma i šovinizma jer većinom dolazi iz usta ljudi koji nikad u životu nisu poslušali ništa osim harmonike ja mu toliko ne zamjeram na apolitičnosti koliko na nečem drugom.
'Riblja Čorba' je dobila čitavih sedam stranica,Bijelo Dugme pet,a Azra, Balašević, Laibach, Drago Mlinarec, Arsen Dedić, Parni valjak, Ekatarina, Leb i sol, Partibrejkersi, Rambo Amadeus i Disciplina kičme upola manje.

Kako,objektivno gledajući,'Disciplina' i 'Partibrejkersi' vrijede puno,puno više od nekog tko je svoj zadnji dobar album snimio 1982. njihovo guranje u drugi plan i nije neki potez.

O mom guruu Rambu Amadeusu par stranica nije dosta.
Eventualno dvotomna enciklopedija!

Bilo kako bilo Janjatovićeva enciklopedija je ipak vrlo,vrlo vrijedna knjiga i dokument vremena 'kad je na ovim prostorima bila najjača scena u Europi'
Par dragocjenih besmislica:

-slovenska grupa 'Bumerang' je početkom 70-ih bila predgrupa grupi 'Status Quo' i sirote Engleze su prije jednog koncerta- isprebijali
-neki od albuma grupe Hari Mata Hari su:'Volio bih da te ne volim','Strah me da te volim','Ja nemam snage da te ne volim','Ja te volim najviše na svijetu'…
-1994. Davor Gobac je tužio 'Globus' radi objave njegovih golišavih fotografija tražeći 50 000 DM
-Ibrica Jusić je svojevremeno nastupio na Montreaux Jazz festivalu…itd….itd….
Ludilo,garantiram!



BEZ ROCKA TRAJANJA
ANĐELO JURKAS,2010.




Svaka čast ovim dvjema knjigama iznad,ali ovo ja zovem podvig.

U zemlji u kojoj novac donosi jedino cajka za upustiti se u ovakav projekt ipak trebaš biti malo…hm…opičen.
O čemu je riječ?
Dok su autori gorenavedenih enciklopedija svu svoju snagu i energiju usmjerili u traženju čim više biografskih podataka i činjenica,točnih datuma,godina,koncerata i tko zna čega još sve ne,Anđelo se većinom orijentirao na Glazbu.

Izbor 100 najboljih albuma ikad snimljenih na ovim prostorima predstavlja takav gušt za čitanje da upravo zavidim svakome tko se nikad u životu nije latio ovog priručnika.
Nakon kratkog 'blogovskog' opisa albuma u kojem se obično navede i nekolicina bendova sličnog izričaja slijedi izjava nekog od aktera koji su sudjelovali u stvaranju kao i tzv.arbitraža u kojoj se sve poznate face sa ovih prostora prisjećaju što im je dotični naslov značio onda,što im znači sad...

Nedoživljena čitalačka esencija!

Svi kojima sam je posudio (bez prijetnje da ću im odsjeći prste) bili su iskreno oduševljeni.
Za ovako nešto volim koristiti izraz utopijski mazohizam i mislim da je Anđelo apsolutni prvak u toj disciplini.

Par karakterističnih izvadaka:
SEJO SEXON:
''Jebo zemlju u kojoj političar na skupu skupi milijun ljudi,to znači da se ljudi malo jebu,malo plešu,malo se ljube…''
KOJA O 'RIBLJOJ ČORBI':
'..ni prošlo pored gramofona…''

Bilo kako bilo,nakon čitanja 'Bez rocka trajanja sam se naslušao toliko dobre glazbe da i dan danas blagoslivljam svaku kunu uloženu u ovu knjigu.
Stvar opće kulture!
Kad bih se iselio iz zemlje ovo bi bila sigurno jedna od stvari koje bih stavio u kofer.

Definitivno najbolje uloženih sto i nešto kuna ikad u mom životu.


I ZA KRAJ.....

Evo nas ponovno u bijelom svijetu!
Knjiga od nekoliko kilograma koja mi je priuštila dosta besanih noći i sate i sate čačkanja po Youtubeu.
Kako je opisati?

Vremenska kapsula?
Erupcija dobrih vibracija?
Biblija svih ljubitelja glazbe?



Bit ću toliko slobodan reći da je ovo jedan od 10 najluđih izdavačkih poteza u povijesti čovječanstva i njen sam ponosni vlasnik:Ako gospodina Michaela Lydona i Roberta Dimerya inače vrijedne djelatnike magazina 'Rolling Stone' još nitko nije poslao na psihijatrijsko ispitivanje trebao bi.
Normalan razum jednostavno ne može skupiti 1001 najbolji album svih vremena od Miles Davisa,preko Jimi Hendrixa,Ramonesa i svih ostalih dobro znanih aktera sve do Coldplaya i Arcade Fire.

Ovo nije 1000 stranica debela knjiga!

Ovo je bomba!
I odsjeći ću prste svakom tko je takne!!!!

------------------------------------------------------------------------------

EPILOG

Znam da knjiga ove vrste ima još bezbroj,ali eto,ja Vam prepuštam da Vi nastavite ovu priču.
I još nešto:
Ako netko ima Vrdoljakovu Rock enciklopediju i samo mu smeta po kući,nek mi se slobodno javi...dogovorit ćemo se!

---------------------------------------------------------------------------------

I ZA SAMI KRAJ JEDAN PRIGODNI SPOT KOJEG SAM, GLE ČUDA,BAŠ JA PRIJE DVA TJEDNA STAVIO NA YOUTUBE!
KAKVA KOINCIDENCIJA!!!


- 00:20 - Komentari (6) - Isprintaj - #

nedjelja, 15.09.2013.

SLUČAJNI SIMBOL DALMACIJE

NOĆ SA SUBOTE NA NEDJELJU,03.40 h

Mada sam u zadnjih šest sati u svoj napaćeni organizam unio dvoznamenkasti broj gemišta vjerujem da to nije nikakva prepreka za rasprostrijeti pred Vas još jednu vrhunsku epizodu.
Dapače!(Yes,little duck!)
Na kraju krajeva i veliki Tin Ujević je većinu svog poetskog opusa napisao mortus pa ga se i dan danas opravdano poštuje i cijeni.

VEČER PRIJE…

Čovjek iz Skradina mi je pružio sliku.
Ja sam se ispočetka počeo smijati ne vjerujući da su to istine.Onda je trajalo par sekundi nevjerice i čuđenja zašto se tako blesave stvari moraju uvijek događati meni.Na kraju mi je bilo drago jer je sporna slika naprosto savršen materijal za 'SPIG',a to onda nije mala stvar.
O čemu je riječ?
Strpljenja,molim!

RIJEČ-DVIJE O BILL GATESU…

U današnjoj nevjerojatnoj epizodi 'SPIG'-a otkrit ćete što veže moju malenkost i gospodina Bill Gatesa.Ako gospodin Gates kojim slučajem čita ovaj blog (što čisto sumnjam) od srca bih ga pozdravio jer nas veže tako jaka spona da ako se ikad u životu nađem na njegovom imanju u…..štajaznam gdje…imat ćemo zajedničku temu za razgovor.A to sa najbogatijim čovjekom na svijetu i nije mala stvar.Na kraju krajeva,priča se da jednu anegdotu vezanu za ove krajeve čovjek prepričava i dan-danas,a priče je naprosto fantastična.

RIJEČ DVIJE O HRVATSKOM TURIZMU…

Moj dragi prijatelj Đuro mi je dao kritiku da ova moja tehnika pisanja (tehnika 'struje svijesti') nije baš najpodobniji oblik izražavanja jer zbunjuje čitatelja,a mene to baš zabavlja.Čitaš, i kao u romanu Agathe Christie idući prema kraju malo-pomalo pohvataš sve konce.

Dakle,neka mi čelni ljudi Hrvatske turističke zajednice ne zamjere,ali jednostavno moram obznaniti da je među njima cca 70% najobičnijih idiota.Na ovu izjavu neka ne gledaju kao uvredu jer ako si uistinu idiot, nitko od njih se ne bi trebao uvrijediti jer to onda nije uvreda nego najobičnija konstatacija.
Dakle,kao što sam možda već naveo,prezentaciju hrvatskog turizma u Europi i svijetu više nego očito rade ljudi koje u slobodno vrijeme zaboli kurac i za Hrvatsku i za naš turizam.

Treba li možda primjer?
Stiže!
Zadnjih nekoliko godina na turističkim sajmovima sve normalne zemlje ciljaju na mlade obrazovane ljude budući da su to najizdašniji gosti.Za razliku od srednjeeuropske sitneži koja za svojih tjedan dana Mediterana izbrojala svaki euro i koji bi se cjenkali za svaku sitnicu,mlada i urbana klijentela se taj tjedan-dva želi dobro isplesati,izopijati,izjebati,izdrogirati i nazajebavati ne pitajući za cijenu.
Tehnika privlačenja takvog tipa gostiju je više nego jednostavna.
Beach partiji,open air festivali,atraktivni kampovi i slično.
Za one koji žele znati više napomenuo bih da su posjetioci Garden festivala tijekom mjesec dana ostavljali na mom lijepom otoku novce o kojima većina turističkih središta u Hrvatskoj može samo sanjati
Papci iz Petrčana kraj Zadra koji su nakon nekoliko godina sa Gardenom prekinuli suradnju jer im je smetala glasna glazba sad uživaju u blaženoj tišini i poljskim i češkim lizačima sladoleda koji u krađu smokava redovito idu opremljeni praznim najlon vrećicama…

Dakle,većina Europskih izlagača na turističkim sajmovima cilja upravo na taj tip klijentele,ali ne i Hrvatska.Na jednom sajmu,mislim da je bio u Francuskoj,dok su svi štandovi vrištali od pustih flyera,najava koncertnih događaja,festivala i sličnog ludila na našem je stajalo nekoliko posranih Šokica u narodnim nošnjama te su lomile neki kruh i dijelile ga posjetiteljima.Kako je bilo vrlo vruće ispod onih šesnaest slojeva tkanine oznojile su se i smrdjele kao kuga,ali na tom Vam principu otprilike funkcionira naša turistička ponuda.
Možeš misliti koliko je mladom Engleskom yuppiyeu koji mjesečno uprihođuje 3-4 tisuće eura primamljivo gledati neke hrvatske čobane čije su nošnje i bogata folklorna tradicija zanimljiva samo stanovnicima njihova sela.
Netko to i voli,ali onda se nemojte ljutiti kad ih ljeti ,na Vašoj smokvi, vidite sa najlon vrećicama.

RIJEČ-DVIJE O TOME KAKO NAS LAŽU

Kao što sam prije nekih mjesec dana i najavio u informativnim emisijama su počele bombastične izja ve o rekordnoj turističkoj sezoni.To je čudo,u pičku materinu!
Uprihodili smo točno šesto miljardi eura više nego prošle godine.
Nismo se približili rekordnoj 1989. ali ako pošaljemo šest sedam Šokica da razvale na turističkim sajmovima dogodine bismo mogli srušiti i taj rekord.
Samo ćemo ih morati dobro nasprejati da se od vućine ponovno ne preznoje.

U mom selu,npr.riva je navečer bila krcata ljubiteljima folklorne tradicije koji su nakon što su se napucali ukradenih smokava odvojili i po 20 kuna kod Zlicuflija za tri četiri kugle sladoleda.
Zašto je to tako, savršeno mi je objasnio jedan momak koji inače brodom vozi turiste na Kornate.U svakom turisičkom prospektu kojeg Poljaci ili Česi donesu iz matične zemlje pri spomenu Dalmacije prvenstveno se glorificira (jebo te,koja drska riječ nakon 15 gemišta) Split-Dubrovnik-Dubrovnik-Split-eventualno Trogir i to bi bilo to…O Šibeniku i Zadru sve nešto na kapaljku…

RIJEČ-DVIJE O SKRADINU….

I tako sam ja cijelo ljeto promatrao poljske ljubitelje folklora kako kradu smokve s jedne i engleske drogeraše kako nakon cjelodnevnog i cjelonoćnog partijanja i jebačine bauljaju po trgovinama stisnutih, sanjivih okica i prekrcavaju kolica pivom i hranom kao da će sutra rat.
SVI DO JEDNOG!!!!
Da nije bilo tih Engleza…jadna bi nam majka bila.
God save the Queen!!!
Dakle,početkom srpnja profesionalni razlozi su me odveli u Skradin.Za one koji nikad nisu hodočastili ovaj lijepi gradić rekao bih da je riječ o čudesnom spoju Mediterana i Zagore.Blizina Slapova Krke,priroda kakve se ne bi posramila nijedna zemlja na svijetu i.što je najvažnije,skradinska marina već godinama čine Skradin nezaobilaznom destinacijom za samu kremu svjetskog jet-seta.
Roman Abramovič,Bill Gates,Quincy Jones(producent 'Thrillera',neznalice)……

I NAPOKON ANEGDOTA VEZANA ZA BILL GATESA

Dakle,moj Bill je onako,inkognito,prošetao Skradinom uživajući u činjenici da ga jako,jako malo njih prepoznaje.
Ušao je u neki otužni i usrani dućan tipa 'Djelo' i unutra zatekao prodavačicu i još par kupaca.Obratio se prodavačici :''Excuse me!'' Na to je ova napravila potez koji spada u jedan od najveselijih trenutaka u njegovom životu.Žena mu je,bez riječi,prstom pokazala da stane na kraj reda.
Jebeš tvoje Windowse i milijarde,budalo,vidiš da Frane kupuje dvije kutije Yorka,a Mate tri 'Pana' i sendvič…..
Ko te jebe!Čekaj,kao što i ostali čekaju!

''I kakve to ima veze sa tobom?'',osjećam da veselo pocupkujete od nestrpljenja.
Ima,ima….
U tom Skradinu sam iz profesionalnih razloga ovo ljeto bio bar desetak puta i od pustog profesionalizma bi me ujutro boljela glava iz otprilike istog razloga iz kojeg me boli i sad.
Na jednoj večeri mene i kolege netko je uslikao u punom pogonu i ta slika izgleda otprilike kao otužna zabava prilikom sindikalnog izleta tvornice 'Nada Dimić' 1982.
Moram priznati da slika daje pomalo krivi dojam jer je te večeri sve doslovno gorjelo i znam da mi je još dva dana tutnjalo u glavi koliko je zapravo bilo dobro.
Dakle,ta je naša fotografija završila ni manje ni više već na jednoj od razglednica grada Skradina.
Sad mi se ne da zajebavati, slikavati je, i stavljati na blog,ali ako netko bude pokazao interes i sami znate da ću to od gušta napraviti.
Uglavnom,smijem se već dva dana!
Moram priznati da je lijep osjećaj slučajno postati simbol Dalmacije i da će dogodine gospodin Quincy Jones u neobaveznoj šetnji Skradinom stati u trafiku,kupiti nekoliko razglednica,ispisati na njima pozdrave i adrese svojim najmilijima,zalijepiti marku i….ode ja avionom u Ameriku.

MAURICE GOES TO USA…..

Jeba te,sad sam napokon postao svjestan da velikom Tinu pisanje i nije predstavljalo osobit problem.
Malo se duplaju slova,ali to ćemo na kraju sve korigirati.

Laku noć!





- 04:54 - Komentari (22) - Isprintaj - #

subota, 14.09.2013.

SPIG WARS...TRI DANA POSLIJE

Uredništvo 'SPIG'-a današnjom bi objavom stavilo točku na grandiozni uradak 'SPIG TV'-a koji je svojom nekonvencionalnošću utro put za projekte sličnog tipa koji bi nakon mog probijanja leda mogao rezultirati pravom poplavom sličnih projekata na Blogu.hr i šire uz uvjet da su njihovi tvorci dovoljno zagriženi za uratke sličnog tipa budući da se nedovoljnom pripremom,a specijalno razradom lako može dogoditi otklon u monotoniju koji gledateljima ostavlja loš okus i dojam poluproizvoda te bi na taj način prosječan konzument eventualno postao svjestan visoko postavljene letvice koju si je 'SPIG TV' zadao još dok je sama ideja bila u povojima,odnosno,u doba dok nisam posjedovao računalni program te osnovno znanje rada njime koji mi je i omogućio vizualizaciju ideja koje se u mojoj glavimnože kao gljive poslije kiše na sveopću radost jednoznamenkastog broja opsjednutih fanova i nekolicine slučajnih prolaznika koji se zbog obilja informacija svakodnevno ponuđenih na internetu teško uspijevaju prikloniti 'SPIG'-u kao jednoj od opcija kojoj bi trebalo posvetiti više pažnje.

iiiii 161-162-163-stooooo šezdeseeeeeet i četiriiiiiiiiiiii!
STO ŠEZDESET I ČETIRI,DAME I GOSPODO!
STOOOOOOOOOOOOOŠEZDEEEEEEEESEEEEEEEEEETIIIIČETIRIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII!

RUŠE SE TRIBINE......AKADEMICI PALE BAKLJE...KRLEŽA SE OKREĆE U GROBU............

MAURIIIICE SPIGOROOOOVSKYYYYYYYYYYYYYYY!
KAKAV PROZAIK DAME I GOSPODO,KAKAV PROZAIK!

NAJDUŽA REČENICA U POVIJESTI BLOGA.HR!!!!!

ENO CURE GA LJUBE,GRLE,EVO JEDNA SKAČE I POKUŠAVA MU STAVITI PIZDU POD NOS.....
Eno,vidim u publici mnoge šibenske vijećnike,grle se i plaču.Eno ga i ugledni poduzetnik i vlasnik najuspješnijeg trgovačkog lanca u županiji...Čudno,nismo znali da i on zna čitati i pisati,ali svakako je lijepo da su svojom nazočnošću uveličali Mauriceov trijumf.Evo zaštitar skida djevojku koja je bedrima obuhvatila Mauriceovu glavu,a ovaj se uopće ne opire.Probijamo se do Mauricea,ovdje je stvarno ogromno mnoštvo ljudi.Evo tu je i poduzetnik Mario Paražić koji se u zadnjem Storyu oženio sa poznatom zagrebačkom pjevačicom Ankicom Ćulibrk...evo vidim i poznatog repera Stoku,a ne nije to on,on se u Španjolskoj ponovno liječi od droge.
Evo Maurice,ispljuvava oveći busen stidnih dlaka i daje izjavu 2.programu hrvatskog radija.Voditeljica ga pohotno gleda i oblizuje se.Prilazimo mu:''Maurice,Maurice!''...velika je gužva ipak je riječ o najdužoj rečenici u povijesti...evo Mauriceu prilazi i predsjednik Udruge LAŽNIH invalida Domovinskog rata,gospodin Branimir Prasac.Desnom rukom se rukuje sa našim junakom,a lijeva je,zamislite,već petnaestu godinu u gaćama.Češe.

''Maurice!''....izgubili smo ga....

- 09:50 - Komentari (3) - Isprintaj - #

četvrtak, 12.09.2013.

SPIG WARS...DAN POSLIJE

U mojoj lijepoj zemlji ljude ne zabrinjava previše što svi skupa idemo u jednu krasnu...nećemo psovati niti koristiti vulgarne organske,pridjeve....sluzavu,okrvavljenu kurčinu, već velika većina voli gubiti vrijeme pizdeći o stvarima koje samo oduzimaju vrijeme i živce.
Zato sam za one koji su se u svom zanosu uspizdili preko mjere složio mali kviz da provjere da li su pravi, čestiti Hrvati ili najobičniji ............ od ovce.
Ja npr. time ne bih bio previše opterećen da s vremena na vrijeme ne upalim radio i čujem neku od osoba koja nije vrijedna ni da se pljune kako u usta uzima sintagmu 'mi Hrvati' ne shvaćajući pritom da je najobičnija nekorisna gnjida i razlog zašto svijet gleda na nas kao na najobičniju ološ....i razlog zašto je pokojnom predsjedniku na sprovod došao jedan (1 nedovoljan!) šef neke zemlje.

A takav će mene prvi prozvati i zamjeriti mi zato što svojim poštenim radom hranim njega i bijesni čopor njegovih istomišljenika.

Kad si već jedno veliko ništa i ne znaš razliku između lopate i semafora zašto se ne pokriješ ušima i svakog mjeseca na bankomatu mirno i dostojanstveno ne dižeš tih šest,sedam,deset,dvadeset tisuća kuna nego mi svojim bljuvotinama zagađuješ medijski eter i to, većinom, o stvarima koje nemaju veze sa zdravim razumom?

Za one koji žele znati više napomenuo bih da postoji dosta Slovenaca koji nisu sto posto sigurni koji je točan raspored boja na njihovoj zastavi...ali zato vrijedno rade i za vsoju zemlju vrijede sto puta više od onih koji osim toga ne znaju ništa drugo.


- 11:12 - Komentari (4) - Isprintaj - #

srijeda, 11.09.2013.

SPIG WARS




Ako ste kojim slučajem emotivac preporučio bih Vam da preskočite današnju epizodu.

Znam ja da ste vidjevši ovaj blesavi plakat pomislili da je riječ o nekoj klasičnoj 'SPIG'-ovskoj zajebanciji,ali ja Vam odgovorno tvrdim da nije.Doduše,bit će mjesta na kojima ćete se nasmijati od srca,ali što se epizoda bude više bližile kraju osjetit ćete neki jad,neku nemoć i gorčinu.Osjetit ćete neki koktel emocija u kojem će Vam istovremeno biti drago što ste dio svega,a istovremeno ćete htjeti pobjeći glavom bez obzira.

Inspiraciju za ovo dobio sam davno,davno prije,a 'trigger' je bio - praćenje facebooka.

Za one koji ne znaju paralelno sa 'SPIG'-om imam i svoju facebook stranicu na kojoj drobim otprilike isto kao i ovdje i prilično sam ponosan što mi je pošlo za rukom unovačiti još ponešto čitateljstva.
Nije ih lako privući iz samo jednog razloga....
Teško je ovo štivo,sestre i braćo!

Dakle,okidač je svakako prepucavanje izgubljene mladosti i to o starim dobrim, smrdljivim temama radi kojih će na ovim užarenim prostorima uvijek netko ako ne ostati bez kuće i najmilijih ili završiti sa frakturom lubanje i to samo zbog toga što je drukčiji.

Da bih dokazao koji je to idiotizam prvo ću dati jedan benigni primjer.

Imamo SDP kao ljevicu (koja s ljevicom nema veze) i HDZ kao desnicu koja nikad neće smoći snage priznati da je upropastila ovu zemlju.Dakle,na Saborskim govorancijama oni se kao nešto sukobljavaju i sad mi nešto guštamo kako je ovaj replicirao,a ovaj se naljutio,a nakon toga kad se kamere pogase pretpostavljam da žderu i loču u kantini zajedno kao rod najrođeniji.

Možda i griješim,ali zato ne griješim kad se na jednom mjestu skupi najveća ološ 20. stoljeća (čast iznimkama) i zajedno se druže,smiju,razmjenjuju knjige,igraju šah,skupa gledajući televiziju i sportske prijenose smijući se kao mala djeca.
Pogađate,riječ je o kaznionici u Haagu.
Publika sa strane (mi) bi htjeli čuti kako je netko nekoga na spavanju ugušio jastukom,priklao nožem ili nešto slično,ali takve vijesti su,nažalost, nemoguće.
Kad ih skupiš na jednom mjestu (ponavljam,čast iznimkama) shvatiš da su sve te muške priče o vojničkoj časti i hrabrosti samo paravan da se ti ljudi negdje nakon puno godina susretnu i sa tihom dozom sjete prisjećaju tko je kome nanio više zla.

''A zašto te gluposti čitaš?'',primijetit će netko.
Upravo zato što je jako malo potrebno da se sva ta mržnja lijevih i desnih,Srba i Hrvata,pedera i homofoba za čas sa portala prebaci na ulice.
Ionako nema posla,a ljudima dosadno…

Premijera današnjeg 'TV SPIG'-ovog uratka će uspjeti u jednoj stvari koja meni osobno ide najviše na živce.
Već je milijardu puta dokazano da se najveća ološ ove zemlje nešto puno voli razbacivati domoljubljem.Odgovorno tvrdim da bar 50% trećina građana Hrvatske ne zna odgovor na pitanje broj 2.
To nije tužno.
TO JE NAJOBIČNIJI ZLOČIN!!!

Ovo je,inače,remake jedne stare epizode 'SPIG'-a iz vremena kad sam bio još veći anonimus nego danas.
Igranje sa sličicama me potpuno obuzelo,ali evo čvrsto obećavam da ćemo sad stati neko vrijeme...(mo'š mislit'!)

Koje je pitanje na koje trećina Hrvatske ne zna odgovor saznat ćete kad se zavalite i stisnete 'play'.

RIJEČ IMA SNAGU…

…rekao je moj prijatelj Antun,ali kad ga ovaj put riječ,slika i zvuk zavidaju za pod vidjet će da kod 'SPIG'-a sve ima snagu.
I to kakvu…

RIJEČ-DVIJE O GLAZBI O POZADINI…

Već sam puno puta naveo da mi tamburaši nisu baš srcu najmiliji.
U vrijeme stvaranja države nacionalna dalekovidnica ih je toliko naturala da na programu osim tambure nisi mogao vidjeti ništa drugo.Budući da mi je klapska pjesma uvijek bila srcu milija to bećarenje mi se u nježnim godinama odrastanja popelo na vr'…nećemo psovati....kurca.
A onda mi je jednog dana jedan moj prijatelj pričao kako je bio na nekom seminaru u Osijeku i u restoranu su bili tamburaši.
Kad si pijan dobro ti je sve…a onda se dogodilo.
Manirom iskusnih lovaca na novčanice od 200 kuna dečki su prišli stolu i počeli.
Moj prijatelj je rekao da se isprva naježio,a kad je krenuo krešendo oči su mu se ovlažile suzama i došlo mu je da…iskoči iz vlastite kože….da nešto razbije…da lupa čelom u stol.
'Pjesma rastanka' koja svira u pozadini današnjeg filma neće ni Vas ostaviti ravnodušnim…
Jebena melodija.


Kad su jednom Ota Reisingera pitali kako mu uspijeva svaki dan izbaciti onako vrhunsku karikaturu čovjek je odgovorio da to nije nikakav problem jer da bi to mogao i svaki drugi genijalac.
Ja nažalost nisam genijalac.
Ja sam kralj utopijskog mazohizma i volim što čitate 'SPIG'!

I ZA KRAJ….

Jednostavno nemate pojma što Vas čeka.
Skoro da Vam zavidim!
Scena ulaska Hrvata u Europsku Uniju koju ćete upravo vidjeti ima poetsku snagu koja će vremenom stati rame uz rame sa čuvenim 'Dolaskom Hrvata na more'.
Sumnjam da će ući u filmske udžbenike iz prostog razloga.

Teško je ovo štivo,sestre i braćo!

MAURICE SPIGOROVSKY

I još nešto!
Stavite na full screen…puno je bolji doživljaj.



- 14:27 - Komentari (5) - Isprintaj - #

subota, 07.09.2013.

MIRIS SOLI I BOFORA

''…vjetar se diže i ruši na mene,
ja njegovu namjeru znam.
On želi isprobati snagu
Na mene obrušava svu,svoju moć,
A ja sam krenuo tamo gdje želim
I tamo gdje želim ću sigurno doć…''
DALEKA OBALA,SUŠAC BLUES

U slatkom iščekivanju najnovijeg video uratka kultnog 'SPIG TV'-a nudim Vam jedan sasvim novi literarni medenjak od kojeg ćete doslovno polizati prste.Neustrašivi kapetan Maurice 'Ahab' Spigorovsky isplovio je iz divlje luke,šiban krijestama valova sa mirisom soli u nosu i podivljalim boforima u kosi.Vjetar mu je šibao lice,a on je pušiolulu s bosanskom markicom,krenuo ususret nepoznatom riskirajući život da bi Vi imali šta čitati.Nošen nekom divljom snagom…a jeba te,šta san se uzasra….

SELO ILI GRAD?

Grad,normalno!
Grad ima kino,kazalište,postolara,ima natkrivena autobusna stajališta,urara,botaničara,ima ispred zgrade ono željezo za ostrugati blato sa postola,videoteku,semafore,ima onaj tamić sa kojeg u jesen prodavač viče:''Kroooompiiiiraaaaa!'' i tamo se ljudi baš dobro zabavljaju.Kad se neki s nebodera baci sa 14. kata taj vjerojatno i nije bio za grad.Više za selo.
Na selu su svi glupi,nemaju šta za jesti i smrdi im ispod pazuha.Puše drogu i nisu normalni.

NEGO,AJMO MI ISPLOVITI….

Jedan moj mještanin, a long,long time ago je te večeri isplovio sa svojom ribaricom i od ulova te noći kupio gajnc novog Audija.Prije nego počnete prodavati svoje garsonjere,DVD playere i Fiate Punto kako bi se okušali u ribarstvu napomenuo bih da je to bilo jako,jako davno.
Danas?
Ništa,nula bodova,žali Bože potrošene nafte…Previše muke i patnje nizašta.

No za razliku od tužne sudbine profesionalnih ribara postoje i rekreativci koji znaju uživati u životu.
Kao npr. ja!
U same tehnike ribolova,vjetrove i navigaciju se razumijem otprilike kao Mara u krivi kurac,ali to ovaj put nije bilo potrebno.
Moj buraz od mora i za more živi i već mi je ovo ljeto bar deset puta ponovio:''A'e moga si s menon dignit vrše!'',ali pošto mi je književnost,sviranje,mirisanje cvijeća i mlaćenje prazne slamena prvom mjestu milije mi je sve drugo nego se otisnuti i nadisati čistog zraka.
Na kraju me nagovorio.
Isplovili smo oko 07 i kvarat…

Nek nam u pozadini svira nešto retro,dalmatinsko i čudesno.



Nek sam patetičan,nek sam ljigav,nek rušim stereotipe o balkanskom mužjaku koji nateže drugaricu na slami iza štale,ali više vrijedi ovaj aranžman od naše cjelokupne zabavne glazbe u zadnjih deset godina.Ne bih volio biti u koži nekog našeg emigranta i slušati ovu melodiju jer bi mi mogle na pamet pasti neke sulude ideje o vraćanju ognjištu.
Antune,znači oprezno sa 'Sunčanim fontanama'!!!




Šta je ovo?
Cmrok?RujevicaZrinjevac?Gornji grad?Tivoli?
Ne,ovo je uvala Murtar!
Uvala o kojoj čitatelji 'SPIG-a znaju sve,a ovi ostali nek' čekaju kad će izaći na naslovnici.
Dakle,ovaj komadić raja na zemlji bi za godinu,dvije,deset mogao postati mađarsko hotelsko naselje,a ja ću umjesto dizanja vrše,sa sjetom gledati kroz bodljikavu žicu dok me neki Lajoš ne pošalje u pizdu materinu i zaraška kamenjem.
Ptica zloslutnica?
Ne,bolni realist!

....................................................................
Staviš prst u more i imaš vezu sa cijelim svijetom
NARODNA

Staviš pišu u more i svaki put uđe u se.
SPIG
.....................................................................



Za sve Vas koji ste ovog ljeta more vidjeli jedino na svom desktopu objasnit ću da kad se čovjek odveže i ode samo 100 metara od obale automatski uplovljava u jednu drugu dimenziju gdje svakodnevna pravila ne vrijede.
Vrijeme sporije teče,svaki zalogaj je stoput slađi,svaki dim cigarete...ma jebeš dim cigarete.....uglavnom,jedna prava,pravcata nirvana….Kome se duša i srce ne rastvore poput proljetnih latica nek' si oko vrata veže sidro,skoči i prepusti se moru…



Da proljetnne latice?
Ne znam jesam li blesaviji ja koji ovo pišem ili Vi koji ovo čitate.

Inače,dok lagano plovimo prema svom cilju volio bih po stoti put napomenuti da me izuzetno smeta što jako puno ljudi smatra da su Dalmatinci lijeni ljudi.Taj stereotip su izmislila gospoda kad su prije 100 godina dolazili na ljetovanje.Starčad bi se digla zorom, išla dignut mriže ili kopati u polju dok ne upeče zvizdan.Onda bi išli na ručak (mo'š mislit ručka) i ona dva tri sata od podne do tri sjeli bi u hlad,ćakulali i pili bevandu.To bi bio i jedini dio dana kad bi ih ta gospodska prasad vidjela i evo ti stereotipa.''Bogeci jedni,niš ne delaju,ne,samo bumbe i fjakare''.
Moj pokojni djed je npr. išao u ribolov u Kornate na jedra i vesla.
Alo?
Na vesla!
Danas se motorom truckaš tri sata pa ti se popne na vrh glave,a sad ajde ti to odveslaj i nakon toga poteži s obale ručno mreže koja je za razliku od danas bila puna kao šipak.Onda na prodaju u Šibenik i dolaziš doma,mokar,gladan,sjeban,ugaziš u balegu jer su sustanari dosta često bile koze i kokoše,večeraš dvi slane srdele,koru suhog kruha i popiješ dvije bevande i to je to.
Kad mi netko kaže da su Dalmatinci lijeni jeba bi mu mater i oca!!!
A moji drugi baba i did bi znali imat po deset makina ulja (cca 3 tone maslina) i sve bi preveli na tovaru.Danas je teško riješiti jednu makinu i to s kombijem.
Kad ne rode svi izvijaju,a kad rode bogato opet svi izvijaju:''Ajme šta su rodile,pizda li in materina!''
I evo Vam još jedan dragocjen podatak.
Daleke 1924.godine litra mlijeka je koštala 6 dinara.Težačke nadnice su bile od 4 do 6 dinara.Toliko patnje za 7 deci mlijeka.
Jebem te živote!
Dobro su ti ljudi ostali živi.

BACAMO SIDRO….

…ali ga nisam svezao za vrat (ha-ha-humor) već smo krenuli dignuti vršu broj jedan.
Dok je tražimo predstavio bih Vam lanternu od Kukuljara.




Inače,tijekom putovanja zatekla nas je i jedna perverzna scena.Dvoje stranaca su sa druge strane otoka došli gumenjakom,već izjutra i sunčali se razodjeveni.Bilo mi je čudno da su se tako rano digli,ali ima nas svakakvih.Ona,skroz upotrebljiva teta Windinih godina (;-)),a on neki žvaljo,maljavih prsa i malog kurca. Htio sam ih slikati,ali na mjestu gdje su sjedili ima dosta kamenja veličine šake tzv. 'šakaric' pa bi bilo šteta da zadnja slika na aparatu bude kako šakarica leti prema njemu.


Di smo stali?
Nemam pojma,ali nije ni bitno.
Samo bih naglasio da se jutrošnji trip isplatio.
Ništa specijalno,mogli bi eventualno kupiti pola gume za 'Audija',a to uopće nije loše. Uzeo sam fotoaparat i na zaslonu pročitao isto što je pisalo i ono dana kad sam prošle zime išao slikati odraz crkve i sela na mirnoj površini vode.PLEASE,REPLACE THE BATTERIES!
Jebem ti mater korejsku!
…………………………………………………………………………………..

KUTAK ZA LJUBITELJE ESENCIJALNIH VICEVA
Došao kod veterinara čovjek sa žabom na glavi i pita veterinar:''Pa dobro,kakve su ovo gluposti?'',a na to će žaba:''Doktore,počelo je kao mala izraslina na šupku!''
…………………………………………………………………………………….
Nego,vratimo se mi natrag!
Ova donja slika spada u red najstereotipnijh slika kad se turisti voze brodom.
Nema veze,dok sam živ srce će mi svaki put zaigrati kad vidim ovako nešto



I eto!

Nemam pojma da li Vam je ova epizoda bila dobra,ali nemojte zamjeriti jer me 'TV SPIG' malo previše izmorio pa bi trebalo ponovno napuniti baterije.Svesrdno se ispričavam ako je netko eventualno ostao razočaran,ali ovo je još uvijek torta sa šlagom prema glupostima kojima ste se danas opteretili klikajući mišem po portalima.
Za kraj slijedi samo još jedna slika i poanta.



I onda?
Selo ili grad?







- 00:46 - Komentari (11) - Isprintaj - #

utorak, 03.09.2013.

SPIG TV.....IDE DALJE!!!BOMBASTIČNO I BEZKONKURENCIJALNO!

Šta je?
Dosadno,a?
Neš ti njega,složio filmić od 13 minuta i sad misli da je Boga za jaja ulovio.
Više ljudi dođe na predizborni skup stranke Zelenih nego što čita ovaj sasušeni gomolj od bloga.
Kakav prozaik!
Prozaik od kurca!

Draga publiko!

Kao što sam već najavio pođoh zbogom i posvetih se igranju Stevena Spielberga.
Doduše,sa sredstvima koje posjedujem mogu snimiti isključivo film o poljskom cvijeću (osjetite li cijelo vrijeme tanku nit humora u ovim rečenicama...skoro za nasmijat' se).

Kako sam prilikom izrade svog prvog video klipa (AHAHA,KLIP TI JE U GAĆAMA,AHAHAHA!!!) bio savršeno svjestan da je u današnje užurbano i napeto vrijeme previše očekivati da će normalan čovjek 13 minuta gledati u ekran,ali eto,neki su gledali...i nahvalili moj uradak.

A onda je moj rodijak Cio rekao da je onaj dio sa Raawulijem i onim političkim poskočicama malko suvišan pa sam ga odlučio poslušati.I skroz dobro zvuči.(Cio, ne poskočice)

Dakle,pred Vama se nalazi potpuno novi uradak!
Sve isto jeeeeeee,ali ništa isto niiijeeeee....opa,200 kuna na harmonici...ideš!

Prvi uradak bio je hommage 'SPIG'-u i njegovom vjernom čitateljstvu.Od puste želje da ga završim što prije ispao je poluofrlje (mada se po količini ludila koja pršti iz svakog kadra preda njim može sakriti cca 70% djelatnika koji prave svoj program pa ga donose na naše dalekovidnice.Ako je netko od Vas ikad gledao ono 'RTL'-ovo diletantsko govno zvano 'Krv nije voda' i ako ga u tom trenu nije bilo sram što je Hrvat, nek' si slobodno jebe mater! Ima moju dozvolu!.....Oooooooooo,blažena poluanonimnosti koja dozvoliš da riječima pogađaš neistomišljenike bez straha da netko ruku slomit će ti...)

AHAHAHAHAHAHA...riječi režu kao sječivo,ubadaju kao nož....a 'SPIG TV' održava svoj hladni pogon spreman za dalju realizaciju ludila.Istinski hardcore fanovi (u koži i lasteksicama, obrijanh spolovila i s bičem u ruci) neće biti zakinuti za literarni dio nauštrb (da nauštrb(?)...pogledajte koja glupa hrpa slova...N-A-U-Š-T-R-B...F-R-F-LJ-A-U-Ž...isti kurac...jebo te,ne mo'š vjerovat') SPIG TV-a,ali kao što znate nikad ne smijete djetetu uzeti omiljenu igračku.


Idemo!
Nakon 'SPIG'-a, svoj zasluženi hommage dobio je i najbolji band koji je ikad hodao planetom (nije ni 'Garavi sokak' ni 'Pepel in kri')
Maurice Spigorovsky potkrada samog sebe i uvaljuje Vam skoro pa isto,a potpuno drugačije....manipulirajući Vašim čulima,igrajući se Vašim emocijama balansirajući na tankoj granici između umjetnosti i šunda....patetično,prvoloptaški,ali beez konkurencije u ovom dijelu Evrope....ma najbolje je pogledat,a kome se gadi nek' pročačka po naslovnici.

Možda ima nečeg zanimljivog....




- 17:23 - Komentari (11) - Isprintaj - #

Ožujak 2015 (1)
Veljača 2015 (2)
Siječanj 2015 (8)
Prosinac 2014 (8)
Studeni 2014 (7)
Listopad 2014 (6)
Rujan 2014 (5)
Kolovoz 2014 (8)
Srpanj 2014 (6)
Lipanj 2014 (3)
Svibanj 2014 (5)
Travanj 2014 (5)
Ožujak 2014 (6)
Veljača 2014 (5)
Siječanj 2014 (8)
Prosinac 2013 (5)
Studeni 2013 (8)
Listopad 2013 (6)
Rujan 2013 (12)
Kolovoz 2013 (12)
Srpanj 2013 (8)
Lipanj 2013 (6)
Svibanj 2013 (8)
Travanj 2013 (8)
Ožujak 2013 (13)
Veljača 2013 (8)
Siječanj 2013 (6)
Prosinac 2012 (8)
Studeni 2012 (7)
Listopad 2012 (7)
Rujan 2012 (8)
Kolovoz 2012 (8)
Srpanj 2012 (5)
Lipanj 2012 (3)
Svibanj 2012 (5)
Travanj 2012 (6)
Ožujak 2012 (5)
Veljača 2012 (7)
Siječanj 2012 (12)
Prosinac 2011 (8)
Studeni 2011 (8)
Listopad 2011 (9)
Rujan 2011 (7)
Kolovoz 2011 (7)
Srpanj 2011 (10)
Lipanj 2011 (8)
Svibanj 2011 (8)
Travanj 2011 (9)















































Tesla je umro,Einstein je umro,a ni ja se ne osjećam najbolje - MAURICE SPIGOROVSKY

free counters